5ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

5ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Τετάρτη 24 Απριλίου - Πέμπτη 25 Απριλίου 2013
09:00 - 18:30

στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ
ΑΦΙΣΑ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣΣτο Συνέδριο συμμετέχουν με έργα τους 4.000 μαθητές από τους 7 Νομούς Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι προσυνεδριακές εργασίες ξεκίνησαν από τον προηγούμενο Φεβρουάριο 2013 και έχουν ολοκληρωθεί. Οι μαθητές των νομών Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τις εργασίες τους στα τοπικά Προσυνέδρια  και οι εκεί Οργανωτικές και Επιστημονικές Επιτροπές έχουν επιλέξει τις πιο ενδιαφέρουσες θεματικά και τεχνικά.
Όλες οι εργασίες, που επιλέχθηκαν από τις Επιτροπές, παρουσιάζονται στο Κεντρικό Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ στις 24 και 25 Απριλίου 2013.
Φέτος, εκτός από τις εργασίες που θα παρουσιαστούν στο Συνεδριακό Κέντρο, θα  υπάρχει και ένας αριθμός εργασιών σε μορφή e-posters. Το e-Poster είναι η παρουσίαση μιας εργασίας με τη βοήθεια ενός laptop και ενός προβολικού μηχανήματος  (της αντίστοιχης σχολικής μονάδας), σε ειδικά διαμορφωμένα stand που θα βρίσκονται στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου. Για τα e-Posters θα υπάρξει μέριμνα ώστε να προβληθούν και μέσω του προγράμματος e-poster Show, σε μια ειδικά διαμορφωμένη κερκίδα στο ισόγειο του κτιρίου.
Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν και δύο θεματικές εκθέσεις,  η Παιχνιδοχώρα και το Robo-Land, που θα δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα στο  Συνέδριο και συνιστούν μια ιδιαίτερη διάστασή του. H Παιχνιδοχώρα είναι μια ειδική θεματική, με λογισμικά παιχνιδιών κατασκευασμένων από τους μαθητές και τις μαθήτριες, που μας καλούν «να παίξουμε μαζί τους».
Το Robo-Land περιλαμβάνει επιλεγμένες εργασίες μαθητών και μαθητριών στον τομέα της ρομποτικής και των αυτοματισμών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδεικνύουν τις ρομποτικές κατασκευές τους και συμβάλλουν στην εξοικείωση του κοινού με την ιδιαίτερη αυτή τεχνολογία.
Τα Μαθητικά Συνέδρια Πληροφορικής, ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» και το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης». Οι τρείς αυτοί φορείς αποτελούν τους συνδιοργανωτές όλων των Συνεδρίων.
Τα Μαθητικά Συνέδρια προσφέρουν στους μαθητές τα  ερεθίσματα και το περιβάλλον να συμμετάσχουν σε οργανωμένα Συνέδρια και να παρουσιάσουν τις εργασίες που ετοίμασαν οι ίδιοι, να εξοικειωθούν με την επιστήμη και τις εφαρμογές της πληροφορικής, να καλλιεργήσουν τον τρόπο των παρουσιάσεων τους ενώπιον του κοινού, καθώς επίσης να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθηση τους.
Σκοπός του Συνεδρίου, αναλυτικότερα, είναι να υποκινηθεί η ενασχόλησή των μαθητών με τους Η/Υ, το Διαδίκτυο και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), ως διδακτικό εργαλείο.
Επιδίωξη  του Συνεδρίου είναι :
  • Η ενθάρρυνση των μαθητών ώστε να ασχοληθούν με μία εργασία, με - όσο το δυνατόν - επιστημονική προσέγγιση.
  • Η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.
  • Η ανάπτυξη της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας.
  • Η απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα Συνέδριο που θα διεξαχθεί σ’ ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου.
  • Η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην πράξη.
  • Η απόκτηση δεξιοτήτων μέσω της εκπαιδευτικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε.
  • Η δημιουργία παραδειγμάτων και καλών πρακτικών για τις επερχόμενες σχολικές χρονιές (για μαθητές και εκπαιδευτικούς).
Οι εργασίες που υποβάλλονται από τους μαθητές και τις μαθήτριες διαθέτουν στοιχεία πρωτοτυπίας και διαθεματικότητας και διακρίνονται για τον ελκυστικό τρόπο παρουσίασής τους. Ο τρόπος που εργάζονται οι μαθητές αξιοποιώντας τις Τ.Π.Ε. αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο πειραματισμού για τη μετάβαση από τη μετωπική διδασκαλία στη διερευνητική μάθηση.
Μετά το πέρας του Συνεδρίου παράγεται ψηφιακός ψηφιακός δίσκος, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που παρουσιάσθηκαν στα Προσυνέδρια και στο Κεντρικό Συνέδριο και διανέμεται  στους συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές.
Πέραν από τις ομιλίες κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου οι μαθητές θα παρουσιάσουν και ενδιαφέρουσες καινοτόμες τεχνολογικές κατασκευές, που αναμένεται να εντυπωσιάσουν τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες.
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στις ιστοσελίδες:
http://www.math-syn-pli.gr/
www.noesis.edu.gr
www.tmth.gr

0 σχόλια: (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου