Υπόμνημα για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο

   Καστοριά, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Προς:
Βουλευτή Ν. Καστοριάς
κ. Μαρία Αντωνίου

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.

Κα Βουλευτή
Παρά την πρωτοφανή συμμετοχή με πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000) σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, τα περισσότερα εκ των οποίων αναφέρονταν στο αίτημα της Κοινωνίας, των Πανεπιστημιακών Καθηγητών και Τμημάτων, Ενώσεων και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για ένταξη της Πληροφορικής ως μαθήματος Γενικής Παιδείας στο Λύκειο σε όλες τις τάξεις αλλά και ως πανελλαδικά εξεταζόμενου για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, το Υπουργείο ολοκληρώνει την επίθεσή του στην Πληροφορική, μειώνοντας δραστικά τις ώρες των συναφών με αυτή μαθημάτων στο Γενικό Λύκειο και καταργώντας το επί 15 χρόνια πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα Προγραμματισμού που υπήρχε.
Υπενθυμίζουμε ότι έχουν αντιδράσει περίπου 200 πανεπιστημιακοί, οι Ενώσεις Πληροφορικής, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής, Κόμματα, βραβευμένοι και διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, παγκόσμιας εμβέλειας οργανισμοί πληροφορικής για το αυτονόητο – να διδάσκεται πλέον η Πληροφορική ως ισότιμο μάθημα Γενικής Παιδείας και στο Λύκειο, και να είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο για μαθητές Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Ολόκληρα Τμήματα, Σχολές και Πανεπιστήμια της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως
τα παρακάτω:
·         Πανεπιστήμιο Πατρών
·         Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.
·         Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Παν/μίου Κρήτης
·         Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Παν/μίου Αθηνών
·         Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης
ζητούν να υπάρχει
1.  πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα για τις σχολές Θετικής/Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Το Υπουργείο στην κατεύθυνση αυτή κατάργησε το επί 15 χρόνια πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Α.Ε.Π.Π., άσχετα αν το σχέδιο νόμου διαφημίζεται για τη σύνδεση των τμημάτων της τριτοβάθμιας με τα εξεταζόμενα μαθήματα.
2.      Αύξηση της διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο (από 1 σε 2 ώρες) , ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός του Υπουργείου για Πιστοποίησης γνώσεων Πληροφορικής, μέσα από το Δημόσιο Σχολείο.
3.      Το μάθημα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, σε όλες τις ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ  της Α' Τάξης ΕΠΑ.Λ, να διδάσκεται αποκλειστικά από καθηγητές  Πληροφορικής ΠΕ19 , ΠΕ20.
 Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας, θεωρώντας τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση μια μαύρη ημέρα στην ιστορία της Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σας καλούμε 
να ακούσετε τις προτάσεις αυτές των ειδικών (Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Ενώσεις και Σχολικοί Σύμβουλοι) ώστε να μην αποκοπεί η Δημόσια Εκπαίδευση από τη σύγχρονη επιστημονική, κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική πραγματικότητα.
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Ν. Καστοριάς

0 σχόλια: (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου